2009/08/05

Stāstu stāstīšanas jeb Storytelling

Vakar seminārā "Vai pašvaldību publiskās bibliotēkas ir vērtība?" (vairāk par semināru skat. http://www.kis.gov.lv/lv/c1/n692/) izvērtās diskusija par stāstu stāstīšanu jeb, kā to sauc angliski, storytelling. Viens no pētījuma veicēju ieteikumiem bija, ka tieši stāstu stāstīšana varētu būt viens no potenciāli attīstāmajiem pakalpojumiem bibliotēkās. Beigās, kā norādīja dažas no klāt esošajām bibliotekārēm, Latvijas bibliotēkās viss jau notiek :)

Tad arī es nedaudz pameklēju un tiešām - stāstu stāstīšana jeb stāstu laiks bibliotēkās ir projekts, ko Latvijas bibliotēkās realizē UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtu, kura laikā paredzēts attīstīt Latvijas bibliotēku darbinieku prasmes stāstu stāstīšanā, kā arī organizēt stāstīšanas pasākumus bibliotēkās.
Neko par to nebiju dzirdējusi!! Un ja arī tu neko par to nezini, tad informācijai noderēs, manuprāt, ļoti izsmeļoša prezentācija, ko sagatavojusi Ruta Suseja no Rēzeknes Centrālās bibliotēkas.

2 komentāri:

  1. Anonīms4/9/09

    Vairāk par UNESCO projektu "Stāstu laiks bibliotēkās" var lasīt šeit:
    www.unesco.lv - Programmas - Komunikācija un informācija. Vai vienkārši ierakstīt meklētājā šī projekta nosaukumu, tad būs atrodama arī regionālās preses informācija par nodarbībām Latvijas novados.
    Līdz 30. septembrim iespējams pieteikties projekta otrajā kārtā "Stāstu bibliotēkas" - gan tikai tām bibliotēkām, kas piedalījās pirmajā kārtā un izpildīja mājas darbu.

    Par prezentāciju. Viss tās teksts ir no divām manām prezentācijām (skat. UNESCO mājas lapā), kas papildināts ar dažām fotogrāfijām.
    Cien. Ruta Suseja! Lai gan esmu atļāvis izmantot šo materiālu tālākai stāstniecības ideju popularizēšanai, tomēr nav korekti nekur neminēt manu vārdu, bet beigās pielikt savu vārdu - un vēl ar autortiesību zīmi!
    Ar cieņu -
    Guntis Pakalns
    LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts
    guntis.pakalns@lulfmi.lv

    AtbildētDzēst
  2. Anonīms6/10/09

    Cien. Pakalna kungs!
    Atvainojos, ka neuzmanības dēļ prezentācijā neievietoju izmantoto materiālu autorus.
    Tagad tas ir izdarīts, skat.:
    http://www.slideshare.net/rezcb/stastu-laiks-bibliotekas
    Ar cieņu,
    Ruta Suseja
    Rēzeknes Centrālās bibliotēkas vec. bibliogrāfe

    AtbildētDzēst